Tekstikoko: A A A A

Toimittajana ohjelmissa:

Sisään kirjautuminen
Nimi tai sähköposti:
Tunnussana:

 

Papá Montero

Kuubalaisen musiikin juuret tosin ovat Espanjassa ja Länsi-Afrikassa, mutta ainakin yksi runsashaaraisen puun oksa ulottuu Sipoon Boxiin. Risto Vuorimies eli radiopersoona Papá Montero on toimittanut kuubalaisen musiikin erikoisohjelmaa Cuba Libreä jo neljännesvuosisadan.

Cuba Libre on säilynyt, mutta radioasemat ovat vaihtuneet. Ensimmäisen kerran Cuba Libre keinahteli radioaalloille 15.2.1987 silloisen Radio Cityn kanavalla. Ripa Vuorimies kertoo, että kuubalainen musiikki oli toki jo saanut pienen kannattajakunnan aiemmin. 1970-luvun alussa Omara Portuondo ja Martin Rojas tulivat Kuubasta Suomeen jonkinlaisen kulttuurivaihtosopimuksen kautta. Tämä pari valloitti suomalaiset: vuonna 1974 he jopa tekivät Suomessa levyn Love Recordsille.

– Jo ennen Cuba Libren alkua tein Yleisradiolle pari ohjelmaa, olin mukana Musiikkia maestro –sarjassa ja toinen oli Juanin tanssikengissä.
Radio Cityssä Vuorimies pyöritti tunnin pituista ohjelmaansa seitsemän vuotta. Paitsi soitti levyjä, hän jakoi tietoutta kuubalaisesta musiikista ja musiikin tekijöistä, järjesti kilpailuja ja kutsui vierailijoita.




Vierailijoiden saamista helpotti se, että vuonna 1979 oli alkanut Hotelli Hesperian talvikarnevaalit, jotka tuottivat Suomeen huippuyhtyeitä Kuubasta parinkymmenen vuoden ajan.


Ja vierailijoiden haastattelua suuresti helpotti se, että Papá Montero oli tartuttanut itseensä espanjan kielen opiskellessaan vuoden 1985 Havannassa.

Sitten Radio Cityssä vaihtui omistaja, ja Papá Montero seisoi vähän aikaan aivan librenä.

– Melkein heti pääsin kuitenkin jatkamaan ohjelman tekoa Lähiradioon.

Lähiradio on eräänlainen kansalaisradio, josta järjestöt voivat ostaa lähetysaikaa, ja sitten sinne voi tulla tekemään ohjelmaa harrastusmielessä, ilman palkkaa.

– Minä olin mukana harrastusmielessä eli minun ei onneksi tarvinnut maksaa, Ripa Vuorimies naurahtelee.

Sitten Vuorimies ponnahti Lepakkoradion kautta Radio Helsinkiin, jossa hän piti kuubalaista musiikkia esillä kuusi vuotta. Se oli palkkaduuni

– Ja taas kävi niin kuin paikallisradioissa usein käy: omistaja vaihtuu. Tarjottiin kyllä mahdollisuutta jatkaa, mutta minun olisi pitänyt soittaa muutakin kuin kuubalaista.

– Vaikka rakastan kaikkea musiikkia ja on minulla on kaikenlaista muutakin kuin kuubalaista materiaalia, niin rakkauteni kuubalaiseen on kova eikä Suomessa juuri ole muita tämän musiikin esillä pitäjiä

Ja niin tuli taas talon vaihto ja paluu vanhaan tuttuun Lähiradioon.

(Pentti Halenius, Sipoon sanomat 26.1.2012)